- 4 - jajka
- 1 szklanka - cukru
- 1 łyżka - cukru waniliowego
- 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki - sody
- 1 szklanka - oleju
- 1½ szklanki - mąki
- 1 łyżeczka - przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka - cynamonu
- ½ łyżeczki - soli
- 1½ szklanki - startej marchewki
- *ewentualnie można też dodać orzechy włoskie
Zaczynamy:
Ubijamy jajka mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, tak 3 minuty. Następnie powoli dolewamy olej. Ciągle ubijając, partiami dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, ciasto powinno być takie gęste. Dodajemy cynamon i przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach (i orzechy, jeśli chcecie), wymieszać.
Formę natłuścić i wlać ciasto. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. C.
Tak oto otrzymacie takie "suche" ciasto (według mnie najlepsze). Kwestie kremów, polewy itd. zostawiam do waszej dyspozycji:)
Ciekawy przepis :D
OdpowiedzUsuńgrlfashion.blogspot.com
Zapraszam:* odwdzięczam się za każdą obserwację :)
Ale super przepis! :)
OdpowiedzUsuńBuziaki xx ZYCIEDLAPASJI.BLOGSPOT.COM