Z marchewkowym

Potrzebne będą:

  • 4 - jajka
  • 1 szklanka - cukru
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki - sody
  • 1 szklanka - oleju
  • 1½ szklanki - mąki
  • 1 łyżeczka - przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka - cynamonu
  • ½ łyżeczki - soli
  • 1½ szklanki - startej marchewki
  • *ewentualnie można też dodać orzechy włoskie


Zaczynamy:
Ubijamy jajka mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, tak 3 minuty. Następnie powoli dolewamy olej. Ciągle ubijając, partiami dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, ciasto powinno być takie gęste. Dodajemy cynamon i przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach (i orzechy, jeśli chcecie), wymieszać.

Formę natłuścić i wlać ciasto. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. C. 
Tak oto otrzymacie takie "suche" ciasto (według mnie najlepsze). Kwestie kremów, polewy itd. zostawiam do waszej dyspozycji:)


Nieskomplikowane, smaczne, i stosunkowo szybkie, warto spróbować! xoxo




2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis :D

    grlfashion.blogspot.com
    Zapraszam:* odwdzięczam się za każdą obserwację :)

    OdpowiedzUsuń

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com